Prevencija

Pod prevencijom podrazumijevamo zaštitu kućnih ljubimaca od pojave raznih bolesti, od kojih neke mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije ili čak uginuće. Kad govorimo o prevenciji važno je istaknuti da se osim cijepljenja protiv zaraznih bolesti, u prevenciju svakako ubraja i zaštita od vanjskih i unutarnjih nametnika.

Cijepljenje protiv zaraznih bolesti

Svrha cijepljenja je stimulacija humoralnog i/ili staničnog odgovora imunološkog sustava u stvaranju pravilne imunološke memorije, koja će kod izlaganja bolesti zaštititi životinju.

Mladunčad se rađa sa imunitetom koje je dobilo od majke još tijekom intrauterinog razvoja te takav imunitet nazivamo maternalnim imunitetom. Kod pasa i mačaka nema prijenosa majčinih antitijela kroz placentu u fetus, pa se štenci i mačići rađaju skoro bez ikakvih antitijela, osim nekih antitijela grupe IgM, pa zaštita nije dovoljna za većinu infekcioznih agenasa.

Zaštita se postiže ingestijom kolostralnih antitijela ( sisanjem majčinog mlijeka ) tijekom prvih dana života. Kako titar maternalnih antitijela raste, razvija se i neonatalni imunološki sustav. U teoriji, životinje kojima je uskraćen kolostrum, trebale bi primiti prvu vakcinaciju u starosti od 2-3 tjedna, a oni koji su dobili kolostrum, u dobi od 6-9 tjedana starosti. No, bez obzira na dobiveni imunitet, već u dobi sa 6 i 7 tjedana gube se protutijela za pojedine bolesti.

Stoga je preporuka za preventivno zaštitno cijepljenje štenaca i mačića baš u dobi od 7 tjedana. Cijepljenje se obavlja dva puta (primovakcinacija i revakcinacija) da bi se postigla zaštita koja traje godinu dana. Prema najnovijim spoznajama preporuka je obaviti i treće cijepljenje u dobi od 20 tjedana. Nakon toga životinje se cijepe jednom godišnje. Ovisno o vrsti životinje i vakcine, te o starosti životinje, dr.vet.medicine će odrediti razmak između pojedinih cijepljenja.

Najčešće se cijepe psi i to sa polivalentnom vakcinom protiv pet zaraznih bolesti (parvoviroza, leptospiroza, HCC, štenećak, parainfluenca), te mačke polivalentnom vakcinom protiv panleukopenije, rinotraheitisa i kalicivirusne infekcije. Osim navedenih vakcina postoje još i monovalentne vakcine za pojedine bolesti kojima se životinje cijepe ovisno o ugroženosti od zaraze. Stoga je najbolje sa Vašim novim ljubimcem doći ambulantu i u dogovoru sa veterinarom odrediti plan cijepljenja koji najbolje odgovara Vašem slučaju.

Cijepiti se također trebaju i pitome vretice (afrički tvorovi) koji se cijepe protiv štenećaka također dva puta u dobi od 8 i 12 tjedana. Od novosti u cjepivima za pse i mačke je vakcina protiv mikrosporoze koja se može koristiti i u terapijske svrhe. Preventivno se mace cijepe u dobi od 12 i 15 tjedana te zatim svake godine jednom. U slučaju terapijskog cijepljenja preporučuje se aplicirati i treću dozu. U velikoj praksi također postoje preventivna zaštitna cijepljenja ovisno o tehnologiji pojedinog uzgoja.